Lista e fituesve të çmimeve BAFTA

Rishtazi, janë mbajtur 2 netët e rëndësishme për industrinë e filmit. BAFTA, në një maratonë eksluzive vlerësoi filmat më të mirë, duke na prezantuar me një listë të gjatë, e cila do të na shoqërojë për shumë gjatë.
Eventi u mbajt më 10 – 11 prill, në “Royal Albert Hall”, pa pjesëmarrjen e audiencës.
Në këtë eveniment morën pjesë një listë e gjatë filmash, ku spikati edhe një diversitet i jashtëzakonshëm nominimesh, me filma që trajtuan tematika nga më të ndryshmet, duke cekur problematika bashkëkohore dhe jo vetëm.
Më poshtë, do të gjeni listën e plotë të nominimeve dhe fitimtarëve të trofeut BAFTA.


BEST MOVIE
Nominimet: “The Father”; “The Mauritanian”; “Promising Young Woman”; “Nomadland”; “The Trial of the Chicago 7”.
Fitues: “Nomadland”.

Supports text, HTML tags, JS code and video embed code


OUTSTANDING BRITISH MOVIE
Nominimet: “Calm With Horses”; “The Dig”; “The Father”; “His House”; “Limbo”; “The Mauritanian”; “Mogul Mowgli”; “Promising Young Ëoman”; “Rocks”; “Saint Maud”.
Fitues: “Promising Young Woman”.


OUTSTANDING DEBUT BY A BRITISH WRITER, DIRECTOR OR PRODUCER
Nominimet: “His House” – Remi Weekes (writer/director); “Limbo” – Ben Sharrock (writer/director) dhe Irune Gurtubai (producer); “Moffie” – Jack Sidey (writer/producer); “Rocks” – Theresa Ikoko dhe Claire Wilson (writers); “Saint Maud” – Rose Glass (writer/director) dhe Oliver Kassman (producer).
Fitues: “His House” – Remi Weekes (writer/director).


BEST ACTRESS
Nominimet: Bukky Bakray – “Rocks”; Radha Blank – “The Forty-Year-Old Version”; Vanessa Kirby – “Pieces of a Woman”; Frances McDormand – “Nomadland”; Wunmi Mosaku – “His House”; Alfre Woodard – “Clemency”.
Fituese: Frances McDormand – “Nomadland”.


BEST ACTOR
Nominimet: Riz Ahmed – “Sound of Metal”; Chadwick Boseman – “Ma Rainey’s Black Bottom”; Adarsh Gourav – “The White Tiger”; Anthony Hopkins – “The Father”; Mads Mikkelsen – “Another Round”;
Tahar Rahim – “The Mauritanian”.
Fitues: Anthony Hopkins – “The Father”.


BEST SUPPORTING ACTRESS
Nominimet: Niamh Algar – “Calm With Horses”; Kosar Ali – “Rocks”;  Maria Bakalova – “Borat Subsequent Moviefilm”;  Youn Yuh-jung – “Minari”; Dominique Fishback – “Judas and the Black Messiah”;  Ashley Madekwe – “County Lines”.
Fituese: Youn Yuh-jung – “Minari”.


BEST SUPPORTING ACTOR
Nominimet: Daniel Kaluuya – “Judas and the Black Messiah”; Barry Keoghan – “Calm With Horses”;
Alan Kim – “Minari”; Leslie Odom Jr – “One Night in Miami”; Clarke Peters – “Da 5 Bloods”; Paul Raci – “Sound of Metal”.
Fitues: Daniel Kaluuya – “Judas and the Black Messiah”.


BEST FILM NOT IN THE ENGLISH LANGUAGE
Nominimet: “Another Round”; “Dear Comrades!”; “Les Misérables”; “Minari”; “Quo Vadis, Aida?”.
Fitues: “Another Round”.


BEST DOCUMENTARY

Nominimet: “Collective”; “David Attenborough: A Life on Our Planet”; “The Dissident”; “My Octopus Teacher”; “The Social Dilemma”.
Fitues: “My Octopus Teacher”.


BEST ANIMATED FILM

Nominimet: “Onward”; “Soul”; “Wolfwalkers”.
Fitues: “Soul”.


BEST DIRECTOR
Nominimet: Thomas Vinterberg – “Another Round”; Shannon Murphy – “Babyteeth”; Lee Isaac Chung – “Minari”; Chloé Zhao – “Nomadland”; Jasmila Žbani? – “Quo Vadis, Aida?”; Sarah Gavron – “Rocks”.
Fituese: Chloé Zhao – “Nomadland”.


BEST ORIGINAL SCREENPLAY
Nominimet: Tobias Lindholm dhe Thomas Vinterberg – “Another Round”; Jack Fincher – “Mank”;
Emerald Fennell – “Promising Young Woman”; Theresa Ikoko dhe Claire Wilson – “Rocks”; Aaron Sorkin – “The Trial of the Chicago 7”.
Fitues: Emerald Fennell – “Promising Young Woman”.

 BEST ADAPTED SCREENPLAY
Nominimet: Moira Buffini – “The Dig”; Christopher Hampton dhe Florian Zeller – “The Father”;
Rory Haines, Sohrab Noshirvani dhe MB Traven – “The Mauritanian”; Chloé Zhao – “Nomadland”;
Ramin Bahrani – “The White Tiger”.
Fitues: Christopher Hampton dhe Florian Zeller – “The Father”.

BEST ORIGINAL SCORE
Nominimet: “Mank”; “Minari”; “News of the World”; “Promising Young Woman”; “Soul”.
Fitues: “Soul”.

BEST CINEMATOGRAPHY
Nominimet: “Judas and the Black Messiah”; “Mank”; “The Mauritanian”; “News of the World”; “Nomadland”.
Fitues: “Nomadland”.


BEST EDITING
Nominimet: “The Father”; “Nomadland”; “Promising Young Woman”; “Sound of Metal”; “The Trial of the Chicago 7”.
Fitues: “Sound of Metal”.


BEST CASTING
Nominimet: “Calm With Horses”; “Judas and the Black Messiah”; “Minari”; “Promising Young Woman”; “Rocks”.
Fitues: “Rocks”.


BEST PRODUCTION DESIGN

Nominimet: “The Dig”; “The Father”; “Mank”; “News of the World”; “Rebecca”.
Fitues: “Mank”.


BEST COSTUME DESIGN
Nominimet: “Ammonite”; “The Dig”; “Emma.”; “Ma Rainey’s Black Bottom”; “Mank”.
Fitues: “Ma Rainey’s Black Bottom”.

 BEST MAKEUP AND HAIR
Nominimet: “The Dig”; “Hillbilly Elegy”; “Ma Rainey’s Black Bottom”; “Mank”; “Pinocchio”.
Fitues: “Ma Rainey’s Black Bottom”.

BEST SOUND
Nominimet: “Greyhound”; News of the World”; “Sound of Metal”; “Soul”; “Nomadland”.
Fitues: “Sound of Metal”.


BEST SPECIAL VISUAL EFFECTS
Nominimet: “Tenet”; “Greyhound”; “The Midnight Sky”; “Mulan”; “The One and Only Ivan”.
Fitues: “Tenet”.


BEST BRITISH SHORT ANIMATION
Nominimet: “The Fire Next Time”; “The Owl and the Pussycat”; “The Song of a Lost Boy”.
Fitues: “The Owl and the Pussycat”.


BEST BRITISH SHORT FILM
Nominimet: “Eyelash”; “Lizard”; “Lucky Break”; “Miss Curvy”; “The Present”.
Fitues: “The Present”.


EE RISING STAR AWARD (VOTED FOR BY THE PUBLIC)
Nominimet: Bukky Bakray; Kingsley Ben-Adir; Morfydd Clark; ??p? Dìrísù; Conrad Khan.
Fitues: Bukky Bakray.